18 | Pollo guisado (párolt csirke), Dominika

Pár hete volt szó Haitiről, illetve a Karib-tenger bejáratát őrző Hispaniola szigetéről. A Dominikai Köztársaság (nem keverendő össze az amúgy csak néhány száz kilométerre fekvő Dominikai Közösséggel) a sziget keleti részét elfoglaló ország, ami azt jelenti, hogy történelme egészen a legújabb korig szorosan összefonódott szomszédjával. Ennek ellenére - vagy éppen emiatt - a haiti és a dominikai lakosság tartja a három lépés távolságot.

Punta Cana (photo credit)

Az 1492-ben a karibi térségbe érkező Columbus a mai főváros helyén szállt először partra. Öccse, Bartolomeo várost alapított, melyet Santo Domingo névre kereszteltek, s ma a Karib-tengeri szigetek legrégebb óta lakott településének számít. A katedrálisokkal, templomokkal, erődítményekkel, tornyokkal, korabeli lakóházakkal teli Ciudad Colonial városrész 1990 óta a Világörökség része.

a Santa María La Menor-katedrális Santo Domingóban, előtérben Columbus szobra
(photo credit)

A felfedezések korától kezdve a XX. század közepéig spanyol, francia és amerikai erők próbáltak uralmat szerezni a terület felett. A lakosok nagy része a spanyol gyarmatosítók, a behurcolt afrikai rabszolgák és az őslakos taínó indiánok leszármazottja.

Dominika a merengue hazája. Ez a forró tánc a rabszolgák mulatságain született meg - eredetileg a francia uraságok társastáncát igyekeztek utánozni, amit a vérmérsékletükhöz illő tűzzel fűszereztek meg. Nyaranta fesztivált is rendeznek a ritmusos zene tiszteletére. A február is az ünneplésé, ilyenkor tartják ugyanis a karnevált - esznek, isznak, táncolnak, szépségkirálynőt választanak. Júniusban az Espíritu Santo, azaz a Szentlélek magasztalásával emlékeznek afrikai gyökereikre.

karneválozók (photo credit)

A mai dominikai konyha a mindennapi élet más területeihez hasonlóan spanyol, indián és afrikai kútfőből táplálkozik. Mindhárom kultúrkör hagyományozott ételeket, alapanyagokat, konyhatechnikai eljárásokat az utókor számára. Reggelire szívesen fogyasztanak főzőbanánpürét tojással, vagy átsütött szalámiszeletekkel. A legfontosabb étkezés az ebéd - kedvenc fogásuk a la bandera fantázianevű, rizsből, babból és húsból összeállított tál, ami a dominikai zászló színeit szimbolizálja.

Egy dominikai hölgy szakácskönyvében találtam azt a receptet, amit végül elkészítettem. A pollo guisado, magyarul párolt, vagy főtt csirke csak egy dologban hasonlít a haiti griot-hoz: szintén valamilyen citrusféle levével kell pácolni a húst. A múltkor ez narancs volt - omlós is lett a párolt-pirított lapocka -, most viszont lime-ot javasol a recept. Emillel megállapítottuk az előkészületek közben, hogy mindketten nagyon szeretjük a lime finoman fűszeres, szinte fahéjas aromáját - egzotikussá varázsol még egy olyan egyszerű ételt is, mint ez a lecsóhoz hasonlító zöldséges szószban párolt csirkeragu.

Dominikai csirkeragu

50 dkg csirke (combok, melle, szárnya)
1 lime
1 evőkanál oregánó
10 dkg zeller
1 kis fej vöröshagyma
2 paradicsom
1 zöld kaliforniai paprika
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál étolaj
1 teáskanál kristálycukor
kevés víz
1/2 dl paradicsomlé, vagy 1 evőkanál paradicsompüré

A csirkét feldaraboljuk, majd alaposan átitatjuk a lime kifacsart levével. Az apróra vágott oregánót, a felkockázott zellert, a hosszúkásra vágott hagymát, a cikkekre vágott paradicsomot, a hosszúkásra vágott paprikát és a zúzott fokhagymát a citromleves húshoz keverjük, és 30 percig pácoljuk.

pác

Egy serpenyőben felforrósítjuk az étolajat, hozzáadjuk a kristálycukrot, megolvasztjuk, és kicsit megbarnítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. A húsdarabokat kivesszük a zöldségek közül (a zöldségeket megőrizzük), és a karamellen minden oldalukat lesütjük. Kevés (1-2 evőkanál) vizet öntünk alá, majd lefedve készre pároljuk. Ekkor hozzákeverjük a pácolásból visszamaradt zöldségeket, valamint a paradicsomlevet, vagy paradicsompürét.

a csirke magában sütve, majd zöldségekkel párolva

Ízlés szerint sózzuk, és kicsit összedinszteljük a húst és a zöldségeket. Rizzsel tálaljuk.

Epilógus: gyanúm beigazolódott - olyan, mintha pikáns fűszerezésű lecsóban pároltam volna a csirkét. A lime illata és íze finoman árnyalja a paprika-paradicsom-hagyma megszokott hármasát.


Megjegyzések