20 | Mac 'n' cheese (sajtos makaróni), Amerikai Egyesült Államok

Ötven tagállam fél kontinensnyi területen két óceán között - bajos volna néhány bekezdésben megfesteni az amerikai élet ezerszínű palettájának minden árnyalatát. Azt hiszem, felesleges is, hiszen a világ legeldugottabb városkáiban is kóla folyik a csapból, de az amúgy kevésbé szimpatizáns kormányok is folyamatosan figyelik Uncle Sam minden rezdülését. Kerestem inkább néhány érdekességet.

országút valahol Oklahomában (photo credit)

Kezdjük a keleti parton. New York fantasztikus város. Egyikünk sem vágyott soha különösebben az Egyesült Államokba, de a szédítő felhőkarcolók hangulata még Emilt is, engem is lenyűgözött. A belváros nagy részének szerkezete négyzetrácsos alaprajzot követ, amit az őslakosok egykori ösvénye, a mai Broadway átlósan átszel. 

Manhattan a távolból

A szabályos utcahálózat egy különleges csillagászati jelenség, a Manhattanhenge kialakulását teszi lehetővé: május végén és július elején, 23 nappal a nyári napforduló előtt, majd ugyanannyival utána a nap pontosan az utcák vonalában nyugszik le, és aranyszínnel ragyogja be az épületeket. Persze a téli napforduló környékén is hasonló élményben lehet részünk, de az kevésbé romantikus, mert napkeltekor figyelhető meg, és télen amúgy is hideg van az andalgáshoz. A Nagy Almán kívül például még Baltimore-ban és Chicagóban is létrejön az érdekes látvány.

A kontinens másik partján, a Csendes-óceán mellett, sivatagok és metropoliszok között terül el Kalifornia, Amerika gyümölcsöskertje. Borainak híre már hozzánk is eljutott, de mandula-nagyhatalom is: itt termesztik a világszükséglet kétharmadát. 

Salinas, legendás kisváros az édentől keletre (photo credit)

Most ugorjunk még egyet, mert Hawaii államban vulkánokra lehet vadászni. Az állam legnagyobb szigetén található a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park, ahol a tűzhányók működése testközelből élvezhető. A forró kalandok után bizonyára még jobban esik a szörfözés.

a Waipi'o-völgy Hawaii szigetén (photo credit)

A buta sztereotípiákon túl érdemes tudni, hogy Amerikában nem csak készételeket lehet kapni, hanem itt is főznek, méghozzá "rendes" hozzávalókból. Számos tipikus ételük van, például a chowder nevű leves, a sűrű, paradicsomos-babos húsragu, a Brunswick stew, vagy a jól ismert egészben sült hálaadási pulyka.

A legelterjedtebb, mindenfelé ismert és kedvelt étel viszont talán a sajtos makaróni, azaz a mac and cheese. Természetesen ebből is létezik zacskós változat, de az általam elkészített recept a háziasszonyok gyöngyétől, Martha Stewarttól származik. E tésztaétel alapja a Mornay-mártás sok-sok cheddar sajttal, a tetején kenyérmorzsával, ami a sütés során ropogós réteggé válik. Minden államban ismerik, sőt, minden régió hozzáteszi a saját jellegzetességeit: sonkát, halat, darált húst, különböző fűszereket.

A tésztát érdemes egy kicsit előfőzni - például, ha hét percet javasol a gyártó, akkor öt-hat perc főzés után le is lehet szűrni, és a szószba keverni. A sütőben majd teljesen készre puhul.

Amerikai sajtos tészta

Hozzávalók:
500 g makaróni
víz és só a tésztafőzéshez
5 dkg vaj
1 kisebb hagyma
4 evőkanál finomliszt
1 l tej
15 dkg fehér cheddar
15 dkg vörös cheddar
kevés cayenne bors
20 dkg sonka
1 szelet fehér kenyér

A tésztát enyhén sós vízben nem teljesen puhára főzzük, leszűrjük, majd félretesszük.

Közben egy mély serpenyőben vagy egy lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük az apróra vágott hagymát, és megdinszteljük. Rászórjuk a lisztet, egyenletesen elkeverjük, világosbarnára pirítjuk. Felöntjük tejjel, és alacsony lángon, gyakran kavargatva sűrűre főzzük a mártást. A sajtokat lereszeljük, egy-egy kanálnyit félreteszünk, a többit pedig a kockára vágott sonkával együtt a szószba keverjük. Ízlés szerint cayenne borssal fűszerezzük, illetve kóstolás után sózunk. A kifőtt tésztát a mártáshoz adjuk, és szép egyenletesen elkeverjük.

Egy kivajazott tűzálló tálba vagy jénai tálba öntjük a mártásos tésztát. A kenyérszeletet robotgépben apróra daráljuk, összevegyítjük a félretett reszelt sajttal, és a tészta tetejére szórjuk.

sajtos kenyérmorzsa

Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Epilógus: kiadós, finom, egyszerű étel. Emil szerint tipikus "gyerekek kedvence"-kaja - minden finnyás és válogatós kisember ujjongva szaladgál, ha megtudja, hogy ez lesz a vacsora. (De persze a felnőttek is szívesen megeszik.) Nekünk is nagyon ízlett, és könnyű volt elkészíteni is, azaz tökéletesen szimbolizálja az ideális amerikai vacsorát. Bár Emil még annyit hozzáfűzött, hogy szerinte egy ilyen rakott tésztába kár a kifinomult cheddarért, s végül is igaz is - bármilyen egyszerűbb, de azért erős ízű sajtból (vagy többől is akár) elkészíthető. Jó nagy adag lett a fél kiló tésztából, gyakorlatilag mindketten tudtunk vinni másnap ebédet.

Megjegyzések