29 | Kothu roti (aprított roti), Srí Lanka

Srí Lanka, vagy régi nevén Ceylon a legendák és mítoszok földje, s ehhez méltóan csupa költői metaforával mutatható be. Az országot különleges alakja és természeti szépségei révén az Indiai-óceán Gyöngyeként emlegetik, melynek lakói a "mosolygó emberek népe".
teaültetvények (photo credit)
Maga a Srí Lanka kifejezés "tündöklő szigetet" jelent. Szinte minden, valaha a környéken élt nemzet saját névvel illette az országot, így például szanszkritul az oroszlán bátorságáról, arabul az örömről, kínaiul a drágakövekről nevezték el.
Egy olyan szigettől, ahol már százezer évvel ezelőtt elkezdődött az emberiség történelme, joggal el is várhatjuk, hogy rendelkezzen néhány titulussal. Annak idején még nem is volt igazi sziget - egy azóta már a tenger által elfoglalt 30 km hosszú mészkő turzáslánc kötötte össze az indiai szubkontinenssel, így Ádám hídján oda-vissza vándorolt már a paleolitikum embere is. Az eposzi hagyomány szerint az ösvényt egy szépasszony mentőakciójához építette Rámacsandra hindu király majomserege. Később aztán újabb legendák születtek, s ezek a felekezeti hovatartozásnak megfelelően azt mesélik, hogy Buddha, Siva, Ádám vagy Szent Tamás apostol ezen a természetes hídon jött át a szigetre, és egy hegycsúcson álldogálva lábnyomot is hagyott. A történet persze sokkal szerteágazóbb, de legfontosabb üzenete, hogy a legnagyobb világvallások követői békés egyetértésben mind szent helyként tisztelik a Sri Padát.
a Sri Pada, vagyis Ádám hegyének kúp alakú csúcsa a távolban (photo credit)
Srí Lanka Dél-Ázsia legrégebbi demokratikus állama, s itt választották a világ első női miniszterelnökét is. Gyarmatként fahéj, tea és kaucsuk termesztésében jeleskedett, ami mára textil- és vegyipari termékekkel bővült. Az európai utazók már a középkorban előszeretettel látogatták az elbűvölő szigetet, s ez a modern időkre rendes turizmussá fejlődött. Aztán kitört egy polgárháború, és negyedszázadnyi veszekedést követően végül 2009-ben csillapodtak le a kedélyek, s így Srí Lanka ismét kedvelt nyaralóhellyé vált.
Sigiriya, Kashyapa király ókori palotájának romjai (photo credit)
A helyiek több népcsoport leszármazottai, akik mind híven őrzik hagyományaikat. A három legjelentősebb etnikumot a többségében buddhista szingalézek, a jellemzően hindu vallású tamilok és a mohamedán mórok alkotják, de élnek itt indiai, délkelet-ázsiai és európai eredetű lakosok is.
A különböző nyelvű, vallású és vagyoni helyzetű emberek közös nevezőjét a kothu roti nevű étel szimbolizálja. Ez az egytálétel a tamilok és arabok lakta keleti Batticaloa régióban született a 70-es években, és innen terjedt el egész Srí Lankán. Eredetileg az alacsonyabb társadalmi osztályok munkásainak gyorséttermi fogásáról van szó, aminek puccosabb verzióit ma már szívesen kínálják a gazdagabbak konyháin is. A kothu roti aprított rotit jelent, s gyakorlatilag ez az étel egyetlen állandó eleme. A lényeg, hogy az ízlés szerint kiválasztott curryt egy hatalmas, forró vaslapon a darabokra vágott lepénykenyérrel, valamint zöldségekkel, tojással, vagy akár sajttal összepirítják. Mi most egy vegetáriánus padlizsáncurryt főztünk, amit káposztával, paprikával, póréhagymával és az immár megszokott rotival sütöttünk össze serpenyőben. A padlizsáncurry a Srí Lanka-i szokásoknak megfelelően kókusztejjel, kurkumával és jelentős mennyiségű csilipaprikával készült.

Srí Lanka-i rotiragu

Hozzávalók a curryhez:
1 padlizsán

csilipaprika ízlés szerint
1 kisebb vöröshagyma
1/2 kiskanál őrölt kurkuma
1 dl víz
1 dl kókusztej
1 evőkanál citromlé vagy limelé

Hozzávalók a rotihoz:
12 dkg finomliszt
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál étolaj
1-1,5 dl víz

További hozzávalók:
pirítani való zöldségek ízlés szerint: fejes káposzta, paprika, póréhagyma, hagyma, cukkini, sárgarépa…
A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk, és alaposan besózzuk. Néhány percnyi állás után leöblítjük a sót, és lecsöpögtetjük. A felaprított vöröshagymával és a karikára vágott csilivel együtt mély serpenyőbe tesszük, megszórjuk a kurkumával, aláöntünk 1 dl vizet, és fedő alatt összefőzzük. Ha a padlizsán megpuhult, levesszük a fedőt, és valamennyire elpárologtatjuk a szaftját. Hozzáadjuk a kókusztejet és a citromlevet. Összekeverjük, és néhány perc alatt összeforraljuk.
a curry hozzávalói (padlizsán, hagyma, csili és kurkuma) nyersen,
majd megfőzve és kókusztejjel, citromlével ízesítve
A roti hozzávalóiból puha, de nem ragadó, nem túl lágy tésztát gyúrunk. Negyed órányi pihentetés után négy vékony lapot nyújtunk belőle, és forró, száraz serpenyőben mindkét oldalukat egy-két perc alatt megsütjük. A kész lepényeket falatnyi darabokra tépkedjük, vagy késsel felvágjuk.
Végül egy lapos, nagy felületű serpenyőben ízlés szerinti arányban összesütjük a curryt, a rotidarabokat és az előkészített, darabolt zöldségeket.
Epilógus: Emil nem engedte feldarabolni az összes rotit, úgyhogy megkóstoltuk a rotival töltött rotit is. Maga a padlizsáncurry a csilipaprikának köszönheti az összes jellegét - ennél sokkal jobb receptek találhatók szerintem. Amúgy az étel ideális felhasználása a maradék curryknek és rotiknak, nyugodtan lehet kísérletezni különböző zöldségekkel, tojással, sajttal, bármivel.

Megjegyzések