40 | Suya (grillezett hús), Nigéria

Nigéria a fekete kontinens legnagyobb és egyben legnépesebb országa, "Afrika óriásának" is szokták nevezni. Az országot kettészeli a Benue és a Niger, melyek egy Y-összefolyás után az ország déli részén a Föld egyik legnagyobb folyamtorkolatát, a Niger-deltát alkotják. Itt terül el a régebbi főváros, a tengerparti Lagos, mely Kairóval vetekszik a földrész legnagyobb városa címért. Bár az államigazgatás 1991-ben a központi helyen fekvő Abujába költözött, a gazdasági élet még mindig itt nyüzsög igazán. Nagyvároshoz méltóan nyomornegyede is van, az egykori halászfalu, a cölöpökre épült Makoko.
Lagos látképe (photo credit)
A két nagy folyó természetes határvonalként szolgál a két hajdani brit protektorátus között, melyek egyesítve a mai Nigériát teszik ki, de a kulturális különbségekből adódó demográfiai ellentét mindmáig érzékelhető az északi muszlim vallású tagköztársaságok, illetve az ország középső és déli részén élő keresztény lakosság között. Bár a helyi törzsek nyelveit sokan beszélik, a hivatalos nyelv az angol. E nyelven alkotott az ország híres írója, Chinua Achebe is, akinek több mint negyven nyelvre lefordított bestsellere, az 1958-ban megjelent "Széthulló világ" első ízben mert rámutatni a gyarmatosításból fakadó társadalmi ellentétekre.
A délnyugati országrészben, Osogbo mellett terül el a joruba nép öntudatának utolsó bástyája, a termékenységi istennő, Osun misztikus erdeje. A liget tele van a neki és más istenségek tiszteletére emelt szentélyekkel, szobrokkal.
a harmattan időről időre homokkal teríti be a földet és vörösre színezi a fényeket (photo credit)
Nigéria területének nagy része szavanna, de az északi vidék már a Száhil övezetbe ér. Az elsivatagosodás és az egyéb környezeti katasztrófák által fenyegető veszélyek feltérképezésére még műholdakat is hadrendbe állított a kormány. A szatelliteknek köszönhetően az ország beszállt a telekommunikáció-bizniszbe is, a gazdaság mozgatórugója pedig a kőolaj, illetve néhány ritka ásvány bányászata.
a Lekki piac Lagosban (photo credit)
Földimogyoróügyben a valaha nagyhatalomnak számító Nigéria még mindig a világ élvonalába tartozik. A többi nyugat-afrikai országhoz hasonlóan majdnem minden ételbe kerül belőle valamilyen formában: eredeti állapotban, mogyoróvajként, vagy olajként. A nagyvárosok utcáin gyakran feltűnnek a mogyoróbundás saslikot kínáló suyaárusok hevenyészett sütőalkalmatosságaikkal - az északi régiókból hódító útjára indult suya immár Nigéria mindenki számára elérhető nemzeti eledele lett, olyan, mint az angolok számára a fish&chips. A panírhoz nincs szabványos recept - az egyetlen állandó komponens a nem túl finomra darált földimogyoró. Ezen kívül kerülhet bele fokhagyma, vagy fokhagymapor, őrölt csili, só, vagy akár leveskocka is, és bármi, ami hangulatunknak, vagy ízlésünknek éppen megfelel.
Mi lapockát sütöttünk, amiből hosszúkás csíkokat vágtunk, és kígyózva tűztünk fa saslikpálcikákra némi koktélparadicsommal és hagymalevéllel felváltva. A húst csak ezután forgattuk a mogyorós keverékbe, és - mivel faszenes grillezőnk sajnos nincs - grillserpenyőben, pici olajon sütöttük omlósra. Az alábbi recept 3 evőkanálnyi földimogyoróból indul ki, ami körülbelül 20 dkg hús bevonásához elegendő.

Nigériai földimogyorós saslik

Hozzávalók:
grillezni való hús (sertés, marha, bárány)
3 evőkanál durvára darált földimogyoró
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
őrölt csilipaprika ízlés szerint
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál só
koktélparadicsom
hagyma
A húst vékony csíkokra vágjuk, majd koktélparadicsom-szemekkel és leveleire szedett hagymával felváltva nyársra tűzzük. A darált földimogyorót elkeverjük a fűszerekkel és a sóval.
A keverékben meghempergetjük a felnyársalt húsdarabokat.
Grillrácson (vagy serpenyőben kevés olajon) készre sütjük.
Epilógus: a fűszeres mogyoróbunda gyorsan előkészíthető, már csak nyársra kell húzni az ízlés szerint összeválogatott alapanyagokat. Különleges színfolt a grillezett húsok világában, és bátran kísérletezhetünk az arányok változtatásával, a siker gyakorlatilag garantált. Mi sült krumplival ettük, de illenek hozzá grillezett zöldségek is.

Megjegyzések