41 | Bragjoli (roládok), Málta

Málta kicsiny szigetállam a Földközi-tenger közepén. Stratégiai szempontból kiváló helyen fekszik, így nem csoda, hogy szinte minden jelentősebb hatalom megfordult már a szigeten a Szicíliából érkező első földművesektől kezdve a föníciaiakon, rómaiakon, arabokon, normannokon keresztül Napóleonig és végül a britekig, akiktől aztán 1974-ben függetlenedett végleg az újonnan kikiáltott köztársaság. Az ország mai hangulata is egyfajta keveredése a különböző életérzéseknek - az arabos hangzású szavak, az angolos közlekedési rendszer, az olaszos ételek igazi kulturális kavalkádba csöppentik a látogatót.
Valletta látképe Sliemából
Az aprócska szigeteken van azért néhány látnivaló. A újkőkorszakban - úgy 5000 évvel ezelőtt - a már említett földművesek hatalmas kövekből emeltek titokzatos templomokat. A bonyolult építmények közül persze ma már csak néhány csodálható meg, s azok is inkább csak rom formátumban. Ez érthető is, hiszen némelyikük még a gízai piramisoknál is idősebb, s építőmestereik csak a szigetet alkotó kevésbé tartós mészkövet használhatták.
a sziget délnyugati részén álló Hagar Qim-templom fölé nemrég védősátrat emeltek
Valószínűleg ennek a kőzetnek a sajátossága okolható a Málta több pontján található híres szekérnyomok kialakulásáért is - a legújabb teóriák szerint egy földrengés során lágy mészkő bukkant fel a tengerből, mely aztán a levegővel érintkezve lassan megszilárdult, csak éppen a környék átrendeződése miatt költözködésre kényszerülő lakók kocsikerekeikkel közben felszántották a puha talajt, hogy aztán majd a modern kor embere vakarhassa a fejét a sok talánytól.
Persze nem csak misztikus látványosságok szórakoztatják az embert. A mészkősziklás partok mentén gyönyörű öblök és lagúnák alakultak ki, s mindezt kiegészíti a városok melengető hangulata, a középkori székesegyházak és a lovagi erődök sora.
az Azúr-ablak (photo credit)
A máltaiak rendes mediterrán néphez méltóan külön névvel illetik a különböző irányokból fújó szeleket. Az északnyugati irányból érkező tél végi, tavasz eleji majjistral hűvöset hoz a Nyugati-Alpokból, a Görögország felől fújó erős grigal még Szent Pál hajóját is elsüllyesztette, a xlokk pedig a Szaharából hoz forró, száraz levegőt.
Az ételek alapvetően a mediterrán szokásokat követik némi angol fűszerrel: french fries jár még a tonhalas ciabatta mellé is. Egyik hagyományos fogásuk, a bragjoli is a multikulti konyha gyümölcse: az olasz gasztronómiából ismert - de ott involtininek nevezett - marharoládot Máltán Worcester-szósszal készítik.

Máltai marharolád zöldséges mártásban

Hozzávalók a roládokhoz:
10 szelet pecsenyének való marhahús (pl. comb)
20 dkg darált marhahús
6 szelet füstölt szalonna, vagy bacon
2 kemény tojás
petrezselyemzöld
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 szál sárgarépa
só, bors

Hozzávalók a zöldségmártáshoz:
kevés olívaolaj
2 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
4-5 paradicsom
10 dkg zöldborsó
2 burgonya
2 babérlevél
1 evőkanál Worcester-szósz
1 dl vörösbor
a zöldségmártás hozzávalói
A marhahússzeleteket vékonyra klopfoljuk. A töltelékhez összekeverjük a darált húst, az apróra vagdalt szalonnát, a felkockázott tojásokat, a petrezselyemzöldet, a répát lereszelve, valamint a zsemlemorzsát. Kevés sóval és borssal ízesítjük.
tojás, répa, darált hús, szalonna, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa
A tölteléket elosztjuk a kiklopfolt hússzeleteken, roládokat formálunk, és fogvájóval, vagy hústűvel megtűzzük.
Egy nagy, mély serpenyőben, vagy egy lábasban kevés olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a roládokat, és minden oldalukat fehéredésig pirítjuk.
Ezután kivesszük a húsokat, letakarjuk és félretesszük, amíg elkészítjük a szószt. A hagymához adjuk a felkockázott paradicsomokat, a megmaradt szál felkarikázott sárgarépát, a babérlevelet, a Worcester-szószt és a vörösbort. Nagy lángon gyorsan felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és 10 percig főzzük a zöldségeket.
Ekkor visszatesszük a hústekercseket, hozzáadjuk a zöldborsót és a csónak alakúra vágott burgonyát, és lassan készre főzzük. Ha túl sűrű lenne a szaft, kevés vörösborral hígítsuk, még mielőtt elkészülne. Burgonyapürével, krokettel kínáljuk, ha nem lenne elég a vele főtt burgonya.
Epilógus: nagyon egyszerű az elkészítése, viszont rengeteg időbe telik, mire mindent kiklopfolunk, ledarálunk és felkockázunk, úgyhogy inkább nyugisabb napokra ajánljuk, amikor van időnk pepecselni - vagy pedig vendégvárónak, hiszen a töltött roládok egészen ünnepi hangulatot varázsolnak az asztalra. Kiadós étel, mi nem is bírtuk megenni, pedig másnap ebédre is vittünk belőle - végül két roládot lefagyasztottam a maradék szósszal, majd valamikor nagyon fogunk még neki örülni. Rezső kicsit elszomorodott, amikor meglátta a temérdek répát és zöldborsót, de végül sikerült felvidítanom a sok-sok Worcester-szósszal.

Megjegyzések