56 | Gegratineerde witlof (csőben sült cikória), Belgium

Belgium nem éppen magasan fekvő földjét az elmúlt századok viharaiban Európa csataterének használták, ma viszont - mintha csak kárpótolni akarná a sors az országot az elszenvedett sérelmekért - két olyan szervezet központjának is otthont ad, melyek az egész világ működését befolyásolják: az EU és a NATO. Az országra egyébként éles etnikai és nyelvi felosztottság jellemző: míg az északi régiót a hollandajkú flamandok, addig a déli részeket a francia nyelvet használó vallonok lakják. Színesíti a helyzetet, hogy Liège tartományban még egy német nyelvi közösség is él.
Brüsszel látképe (photo credit)
Az évszázadok során rengeteg felfedezés, tudományos és technológiai vívmány járult hozzá a világ fejlődéséhez, melyeket az egykori Németalföld hajdanvolt népének köszönhetünk. A korai újkor tudósainak nyomdokain a modern Belgium ma is élen jár a kutatások és a fejlesztések terén.
A példás műszaki felkészültség egyik látványos megoldása a Le Canal du Centre csatorna régi szakaszának nyolc hajóemelője, melyek a XX. század elején épültek a 66 méteres szintkülönbség áthidalására. Amióta az új kanális megépült, ezek már nincsenek éles bevetésben, csupán négy működik még közülük, de azok is csak a látvány és az élmény kedvéért.
idilli csatornaparti hangulat (photo credit)
A sok tudomány mellett azért az ünneplésre is jut ideje a belgáknak. A hamvazószerda előtti vasárnapon, hétfőn és kedden tartott binche-i az egyik leglátványosabb fesztivál a sok közül, s ezt az UNESCO is elismerte, mint a szellemi kulturális örökség elemét. A bohócformán beöltözött férfiak viaszmaszkban, hatalmas strucctollas kalapban járják az utcákat, dobszóra járt tánccal űzik el a rossz szellemeket, végül narancsban megtestesült szerencsével dobálják meg a bámészkodókat. Egy másfajta szellemi örökség csodálható meg immár az Északi-tenger partján, ahol lovas rákászok őrzik a halászat népi hagyományait.
a 68 km hosszú Kusttram, azaz a tengerparti villamosvonal egy megállójában (photo credit)
A belga konyhaművészetben egyébként hatalmas szerepet kapnak a mindenféle halak és egyéb vízi teremtmények. Nemzetközi vita tárgyát képezi, hogy a fekete kagyló és a hasábburgonya találkozásából született moules frites valóban belga találmány-e, mindenesetre ők saját nemzeti eledelüknek tartják egy sor olyan zöldséggel együtt, melyek jellemzően azon a hűvös északi termőtájon érzik magukat igazán jól: ilyen a spárga, a kelbimbó és egyéb káposztafélék, vagy a mi mai választásunk, a cikória, más néven endívia.
A kesernyés levélzöldség családjának tagjai meglehetősen sokoldalúak. Különböző változatait salátaként vagy főzelékféleként fogyasztják, de gyökeréből készítik a jól ismert pótkávét is. És - ahogyan az a kesernyés ételekkel általában lenni szokott - kifejezetten egészséges, vitamindús és jótékony hatású tápláléknak számít.
A gegratineerde witlof legfőbb tartozékai tehát az endíviafej, a sonka és a szintén nemzeti büszkeségnek számító sajttal dúsított besamelmártás. Én a Nagycsarnokban találtam import cikóriát, francia stílusú sonkát pedig szeretett hipermarketemben leltem. A sajtbeszerzés ismét Jenő feladata volt - ezúttal maasdamert használtunk.

Belga gratinírozott endívia

Hozzávalók:
1 evőkanál + 2 dkg vaj
szerecsendió
1 evőkanál cukor
bors
4 endívia
4 szelet sonka
1 evőkanál liszt
3,5-4 dl tej
12 dkg kemény sajt (pl. gruyere, emmentáli vagy maasdamer)
Egy széles edénybe három-négy centiméternyi vizet teszünk, hozzáadunk egy evőkanál vajat, kevés szerecsendiót, 1 evőkanál cukrot, ízlés szerint őrölt fekete borsot és kevés sót, majd ebben a fűszeres vízben félig puhára főzzük a megtisztított cikóriákat.
Amíg puhul, elkészítjük a sajtos besamelmártást: 2 dkg vajat megolvasztunk, beleszórunk 1 evőkanál lisztet, megpirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Szerecsendióval, borssal és kevés sóval fűszerezzük, majd belereszelünk 12 dkg sajtot.
A megpuhult cikóriákat beletekerjük egy-egy szelet sonkába, tűzálló tálba helyezzük, leöntjük a sajtmártással, megszórjuk sajttal, majd előmelegített sütőben barnára sütjük.
Ízlés szerint petrezselymes főtt burgonyával, vagy csak egyszerűen kenyérrel kínáljuk.
Epilógus: nagyon oda kell figyelni a cikóriára - ha nem választunk elég körültekintően, igencsak keserű példányokba futhatunk. Mi azzal segítettünk a dolgon, hogy a fejek tövét egy mélyebb bemetszéssel eltávolítottuk, és egy picit tovább pároltuk, mint az előírás. A végeredmény az lett, hogy a kellemesen kesernyés endíviák frissítő összhangba kerültek a krémes besamellel és az ízletes sonkaszeletekkel. Aki kicsit sem bírja a keserűt, inkább bele se kezdjen ebbe a receptbe, de azért mégis fontosnak tartom leszögezni, hogy az endívia nagyon jó hatással van az emésztésre, és a méregtelenítésben is segítségünkre lehet. Szóval érdemes vele kísérletezgetni. Jenő rögtön le is tudta a neki jutó két tekercset, én szépen beosztottam a magamét, így jutott belőle a másnapi ebédemre is.

Megjegyzések