59 | Bobotie (fasírttorta), Dél-afrikai Köztársaság

Annak ellenére, hogy Dél-Afrika eléggé messzire fekszik Európától, történelmére nagy kulturális hatással volt az öreg kontinens több nagyhatalma is. Ezt annak a kitüntetett helyzetnek köszönheti, hogy kényelmes távolságban fekszik az európai kikötők és az indiai és délkelet-ázsiai partok között, s ez egészen a Szuezi-csatorna megépüléséig fontos funkcióval ruházta fel a Jóreménység-fok környékét.
világítótorony Afrika legdélibb pontján, két óceán határán, a Tű-fokon (photo credit)
A hódítók szépen sorban ideérkeztek, és városokat, gazdaságokat, kereskedelmi központokat alapítottak - leginkább a holland voortrekkerek jeleskedtek a nyugati civilizáció elterjesztésében. Aztán őket kicsit beljebb kergették az angolok Fokföldről, végül felfedezték a gazdag gyémánt- és aranylelőhelyeket, és ezzel az európaiak végképp átvették a hatalmat a bennszülöttek felett. Az állam ma hivatalos 11 nyelve közül kilenc az őshonos bantu nyelvcsaládhoz tartozik, míg a másik kettő az angol és a hollandból eredeztethető afrikaans.
Viszonylag kellemes éghajlatának köszönhetően a Föld egyik leggazdagabb élővilágával rendelkező országa. Még a nyugati partvidéken húzódó, amúgy nem túl bizalomgerjesztő táj, az aszályos Namaquaföld is kivirul tavasszal, amikor néhány hétre beköszönt egy kis esős idő.
virágzó tavasz a sivatag közepén (photo credit)
A változatos növény- és állatvilág Dél-Afrika számos nemzeti parkjában is megcsodálható, melyek közül talán a leghíresebb a Kruger elnökről elnevezett, ahol oroszlánok, zsiráfok, bivalyok, zebrák, impalák és társaik várják a szafarituristákat.
A geológia és földtörténet iránt érdeklődőket a Vredefort-kráter bejárása kötheti le, mely a Föld egyik legrégebbi, de mindenképpen a legnagyobb ismert becsapódási krátere. Egy kétmilliárd évvel ezelőtt érkező meteor 300 km átmérőjű lyukat ütött a felszínen. Egy másik nagyon látványos geológiai képződmény a Blyde folyó völgyében csodálható meg, ahol a víz mutatós, gömbölyded üregeket mosott ki.
a Bourke's Luck üregei (photo credit)
Dél-Afrika mai konyhája több tényező együttesének történetét tükrözi. Először is ott vannak az ősi bennszülött alapanyagok, mint néhány gabonaféle, például a cirok, a fermentált tejtermékek és a húsfélék, aztán később az európai bevándorlók és a rabszolga-kereskedők mindenféle terményeket - kukoricát, paradicsomot, hagymát, rizst - és recepteket - ragukat, kolbászféleségeket, curryket és édességeket - hoztak magukkal.
A bobotie nevű ételt a Holland Kelet-indiai Társaság kolóniáinak maláj telepesei honosították meg az országban, ahonnan aztán Afrika északabbi területeire is elkerült, sőt egyes változatait még Skóciában és Dél-Amerikában is készítik. Alapja a darált hús (jellemzően marha, esetleg sertés), melyet nem különösebben fűszereznek túl, viszont több egzotikus hozzávalót - mandulát, sárgabarackchutney-t és mazsolát - is kevernek hozzá, majd egy tojásos keverékkel leöntve sütőben sütnek meg. Találtam egy szakácskönyvet, mely Afrika angol gyarmatainak receptjeit mutatja be, mi az ebben talált receptet vettük alapul.

Dél-afrikai egyben sült fasírt

Hozzávalók:
1 szelet kenyér
0,5 dl tej
1/2 kg darált marhahús
étolaj
1 közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
15 g vaj
1 kiskanál fűszerkeverék (szerecsendió, édeskömény, köménymag, chili, kurkuma, fahéj, gyömbér, kardamom, koriander)
1 evőkanál mandula

1 kiskanál sárgabaracklekvár
1 evőkanál mazsola
3 babérlevél
1,5 dl tejszín
1 tojás

A kenyér belét beáztatjuk a tejbe. A darált húst egy serpenyőben kevés olajon fehéredésig átsütjük. Közben a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, és a vajon megdinszteljük. A fűszereket száraz serpenyőben megpirítjuk, majd mozsárban finomra törjük.
mandula, hagyma, fűszerek
A megpirult húshoz hozzákeverjük a kinyomkodott kenyérbelet, a fonnyasztott hagymákat, a fűszerkeveréket, a vágott mandulát, a sárgabaracklekvárt és a mazsolát, ízlés szerint sózzuk, majd egy kivajazott tűzálló tálba tesszük.
Kissé tömörítjük, végül leöntjük a tojás és a tejszín jól elhabart keverékével, melyhez hozzáadjuk a babérleveleket is. Sütőben készre sütjük, míg a  tojásos réteg szépen meg nem pirul. Rizzsel tálaljuk.

Epilógus: egzotikus ízesítésű egyben sült fasírt. Ezzel a fűszermennyiséggel valóban nem lett túl pikáns, inkább a mandula, a mazsola és a babérleveles tojásréteg teszi különlegessé az ételt. Elég nagy adag lett, így a vacsorán túl a másnapi ebédre is jutott bőven.

Megjegyzések