28 | Khoodra mafrooka & gorraasa (spenótos hús és lepénykenyér), Dél-Szudán

A politika mai napi állása szerint még Dél-Szudán a világ legfiatalabb állama. A Szudán és Dél-Szudán közötti különbség etnikailag, kultúrtörténetileg és földrajzilag is egyértelmű. Az ifjú állam írott történelme eleve sokkal később kezdődött - a különböző afrikai népek csak a X. századtól kezdték benépesíteni a vidéket, akik egészen az angolok XIX. századi megérkeztéig zavartalanul osztozkodhattak egymással. A britek aztán gyorsan egy kalap alá vették őket Szudánnal, akiktől 1956-ban függetlenedett a kettős ország. Az ezt követő polgárháborúk után végül egy 2011-ben tartott népszavazás örömére kiáltották ki a Dél-Szudáni Köztársaságot.
Yei város, az ország egyik gazdasági központja (photo credit)
Az ország területét őserdő, valamint a Fehér-Nílust szegélyező mocsárvidék borítja. Az Egyenlítő környékén terül el Afrika egyik legnagyobb és leglátogatottabb nemzeti parkja, a Bandingilo, míg északon már kezdődik a Szahara.
dél-szudáni tájkép (photo credit)
Ennek a viszonylagos elszigeteltségnek köszönhető, hogy az iszlám nem tudott elterjedni a környéken, így az ősi afrikai hitvilág mellett a hódító európaiak által idehozott kereszténység ma a két meghatározó vallás Dél-Szudánban.
A XX. század második felében kifulladásig dúltak a villongások, aminek hatása ma is érezhető. Hatalmas méreteket ölt a szegénység. Az állapotok részletezésétől eltekintve elhihetjük, hogy legkisebb bajuk az, hogy az egész országban alig van száz kilométernyi aszfaltozott út. 
vidéki iskola 2002-ben (photo credit)
A nehéz helyzet ellenére lassacskán fejlődik a gazdaság. A lakosság elsődleges megélhetési forrása természetesen a mezőgazdaság, de azért akad egy kis kőolaj is - főleg a határvidékeken, hogy ne legyen olyan egyszerű a tényállás.
De akármilyen komisz az élet, enni azért mégiscsak kell valamit. Az a recept, amit találtam, már arányaiban hűen tükrözi az ottani viszonyokat - bár konkrétan nem derült ki, hogy hány személyre szól a megadott mennyiség. Ezúttal sajnos nem sikerült pontosan kinyomoznom az étel teljes nevének jelentését, úgyhogy szabad fordításban spenótos húsnak kereszteltem. A khoodra magyarul levélzöldségnek felel meg, viszont a "levélzöldséges hús" kissé esetlenül hangzik, így spenót lett belőle. Dél-Szudánban egyébként nem parajt, hanem a dallamos csengésű "mulukhiyah" névre hallgató jutaféle növény leveleit használják.
Ennek a receptnek bátran álltunk neki, hiszen fokhagymás-spenótos szósszal készített csirkéről van szó. A megadott húsmennyiséget kapásból megdupláztuk, illetve még egy trükkel tettük igazán élvezhetővé a vacsorát: az autentikus fényképeken szereplő zöld mártást szemmel láthatóan igen bő lére eresztették - nos, mi rendesen besűrítettük a spenótszószt. A köretnek szánt gorraasa ugyanaz az egyszerűsített kenyérlepény, amit a suriname-i rotiból butítottam: csupán liszt, sütőpor, olaj és víz keveréke vékonyra nyújtva, és száraz serpenyőben megsütve.

Dél-szudáni spenótos hús lepénnyel

Hozzávalók a spenótos húshoz:
50 dkg csirkemell
2 közepes hagyma
2 evőkanál étolaj
7 dl víz

10 dkg friss spenót
1/4 teáskanál szódabikarbóna
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Hozzávalók a lepényhez:
12 dkg finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál étolaj
1/2 dl langyos víz

A csirkét csíkokra, a hagymát apróra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.
Lefedve pároljuk néhány percig, majd a húst zsírjára sütjük. Ekkor az egészet felöntjük a vízzel, a csirkecsíkokat kivesszük a serpenyőből, és egy másik edényben kevés olajon tovább pirítjuk. Eközben a spenótot összevágjuk, és a szódabikarbónával együtt a hagymás vízbe tesszük. Fél óráig főzzük, közben ügyeljünk rá, hogy ki ne fusson. Amint a levelek kellőképpen szétfőttek, levesszük a tűzről, és a mártáshoz adjuk a fokhagymát és a fekete borsot. Ízlés szerint sózzunk. A szószt további forralással sűrítsük a kívánt állagúra. A tálaláshoz a spenótot öntsük a pirított csirkemellcsíkokra.
A lepényekhez a hozzávalókat gyúrjuk puha, de nem túl lágy, nem ragadós tésztává. Tíz-tizenöt perc pihentetés után osszuk négyfelé, lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra, és száraz serpenyőben mindkét oldalukat süssük egy-két percig. 
Epilógus: jó ötlet volt rendesen betöményíteni a mártást, viszont így egy kicsit sós lett, úgyhogy erre ajánlatos figyelni. De összességében teljesen megállja a helyét minden spenótrajongó vacsoraasztalán - mindennapos alapanyagok, megszokott fűszerezés, ismerős ízek. A fél kilónyi csirkemellből ketten megvacsoráztunk, és még nekem is jutott másnap ebédre egy kisebb adag.

Megjegyzések